Go Back   InterNACHI Inspection Forum > Specific Inspection Topics > Electrical Inspections

Notices

Electrical Inspections Contains discussions about electrical systems. This includes receptacles, panels, wiring, etc.

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
Old 1/10/09, 8:47 PM
Buck Hartley, CMI's Avatar
Buck Hartley, CMI Buck Hartley, CMI is offline
InterNACHI Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Shawnee, KS
Posts: 1,722
Default Size of wire at 60 AMP breaker

Found this today in service panel at 60 AMP breaker for a welder, what problems do we face with the wire being trimmed to fit under the lug.

Thanks! in advance for your input.

Last edited by bhartley; 10/28/13 at 12:30 PM..
Reply With Quote
  #2  
Old 1/10/09, 8:49 PM
Marc D. Shunk's Avatar
Marc D. Shunk Marc D. Shunk is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2006
Location: Central PA
Posts: 1,980
Please Note: Marc D. Shunk is a non-member guest and is in no way affiliated with InterNACHI or its members.
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

You face the possibility of the termination overheating, but your real problem is a wire gauge too big for the lug. That lug is probably rated for #4, Max. That looks like at least #2. There are ways to adapt, but cutting off strands is not one of the ways.

(Looks like the torque chart on the bottom of the breaker in your picture only shows up to #6)
Reply With Quote
  #3  
Old 1/11/09, 6:41 AM
Buck Hartley, CMI's Avatar
Buck Hartley, CMI Buck Hartley, CMI is offline
InterNACHI Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Shawnee, KS
Posts: 1,722
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Thanks! Marc
Reply With Quote
  #4  
Old 1/11/09, 7:03 PM
Carla Horne's Avatar
Carla Horne Carla Horne is offline
InterNACHI Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Meredith, NH
Posts: 531
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

is this a trick question!?
Reply With Quote
  #5  
Old 1/11/09, 7:07 PM
Marc D. Shunk's Avatar
Marc D. Shunk Marc D. Shunk is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2006
Location: Central PA
Posts: 1,980
Please Note: Marc D. Shunk is a non-member guest and is in no way affiliated with InterNACHI or its members.
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Quote:
Originally Posted by chorne View Post
is this a trick question!?
Probably not. Do you feel tricked? Many people think the installation pictured is fine, which it certainly is not.
Reply With Quote
  #6  
Old 1/11/09, 7:26 PM
Carla Horne's Avatar
Carla Horne Carla Horne is offline
InterNACHI Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Meredith, NH
Posts: 531
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Marc,
sorry I was kidding, and you did not get it.
education of really important.
Reply With Quote
  #7  
Old 1/12/09, 1:17 AM
Marc Benz Marc Benz is offline
Active Poster
 
Join Date: Sep 2007
Location: Paris France for now
Posts: 138
Please Note: Marc Benz is a non-member guest and is in no way affiliated with InterNACHI or its members.
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Quote:
Originally Posted by chorne View Post
is this a trick question!?

I am with Marc Shunk side with this situation and unforetally I did see it from time to time. { both USA and France side both way are nothing new to me }

ANd that set up is not very good and there is alot of good way to do it properly.


Merci,Marc
Reply With Quote
  #8  
Old 1/12/09, 6:00 PM
jkogel jkogel is offline
Active Poster
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sooke, BC
Posts: 694
Please Note: jkogel is a non-member guest and is in no way affiliated with InterNACHI or its members.
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Quote:
Originally Posted by Marc Benz View Post
I am with Marc Shunk side with this situation and unforetally I did see it from time to time. { both USA and France side both way are nothing new to me }

ANd that set up is not very good and there is alot of good way to do it properly.


Merci,Marc
Marc et Marc, what's the name for the connector with set screws used to install pigtails here? We saw the pics a couple of mos ago.

John Kogel
www.allsafehome.ca
Reply With Quote
  #9  
Old 1/12/09, 6:13 PM
Marc D. Shunk's Avatar
Marc D. Shunk Marc D. Shunk is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2006
Location: Central PA
Posts: 1,980
Please Note: Marc D. Shunk is a non-member guest and is in no way affiliated with InterNACHI or its members.
Default Re: Size of wire at 60 AMP breaker

Quote:
Originally Posted by jkogel View Post
Marc et Marc, what's the name for the connector with set screws used to install pigtails here? We saw the pics a couple of mos ago.

John Kogel
www.allsafehome.ca
That's one way... people might call those an NSI or Polaris bug.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"UFER" Ground? see last paragraph. jtedesco1 Electrical Inspections 19 8/23/11 3:56 PM
What's this video worth? jtedesco1 Inspection Education & Training 5 4/18/08 9:24 AM
Square D HOM Breaker & Max Wire Size pbennett1 Electrical Inspections 20 3/3/08 9:22 PM
Nice Report on AL Wire Terminations - Enjoy pabernathy Electrical Inspections 0 7/2/07 12:35 PM
Service wire size to breaker panel sfalvey Electrical Inspections 12 10/31/06 4:28 PM

All times are GMT -4. The time now is 5:29 AM.
no new posts